Metoder for vindyrkning
Vores Filosofi
Alle Hideaways vine er håndlavede ud fra principper om at fremstille vinen skånsomt med færrest mulige hjælpestoffer.
Vores filosofi er at god vin laves i marken, ved at give druerne optimale vækstvilkår og pasning. Markene er statskontrolleret økologisk og vi arbejder aktivt med regenerativt landbrug.
For os er det biodiversiteten i den levende jord, og planternes sundhed, der har den afgørende betydning for vinenes smag, aroma, lagringspotentiale og endelig udtryk.
Vinmarken
Hvad betyder det at arbejde regenerativt indenfor vinavl?
Det betyder at vi konstant stræber efter at opbygge naturressourcerne i vingården. Vi arbejder med jordforbedring, tilførsel af organisk materiale og kulstoflagring. Dertil afgræsning i hele vingården med hjælp fra vores vingårdsgæs, hvorved vi kan reducerer behovet for fossile brændstoffer. Vi har afsat områder af vingården til biodiversitetsprojekter, og bruger blomsterstriber for at øge diversiteten mellem vinstokkene i marken. Det er biodiversiteten der holder systemet i naturlig balance.
Regenerativt landbrug handler om at blive bedre end økologisk drift. Det handler om at vi rent faktisk genopbygger naturressourcerne i økosystemet. Tænk hvis alle landbrug i verden havde samme mål!
Hvordan bliver vinstokkene passet?
Vi ser på hvert enkelte vinstok, og vurderer hvad den har brug for af beskæring, opbinding, drue reduktion, og lugning. Det er håndarbejde og en personlig pasning af vinstokkene som tager udgangspunkt i deres individuelle behov. En god vinavler kender hver eneste plante personligt. Denne tilgang kræver rigtig mange timer i vingården.
Høsten, som typisk falder fra midt september til slut oktober, foregår med håndarbejde, og vores fokus er kvalitet frem for kvantitet på baggrund af super modne og sunde druer.
Vineriet
Hvordan arbejder vi med naturen i vineriet?
I vineriet spontangærer vi de fleste vine, for at få vingårdens naturlige gærstammer til at skinne igennem. Det vigtigste for os er, at vores vine viser deres naturlige udtryk og talenter, uden unødvendig tilsætninger eller smagsfremmende stoffer. Derfor handler det om at presse druerne nænsomt, og lade fermentering og mikroorganismerne gør arbejdet.
For os er det vigtigt at følge de muligheder som naturen tilbyder, og tilpasse årgangen til sæsonens vind og vejr. Derfor bruger vi de varmeste og mest solrige somre til at lave vores beaujolais-stil rødvin Sommergås, og lave en fantastisk kompleks dessertvin, når naturen præsenterer os for botrytis (ædelråd). Denne filosofi er med til, at vi kan undgå unødvendige processer og tilsætninger der kan tilkomme, når man forsøger at tvinge en bestemte vinstil ned over sine druer. I stedet for at lader vi årgangen og naturen bestemme.
Vi svovler vinen minimalt, nok til at den er stabil, når vinen er færdig flasket.
Vinmager, & Ønolog på Hideaway
Hideaways Ønolog
Vores mangeårige ven og dygtige tyske ønolog, Jens Heinemeyer. Han ejer og driver til daglig Solveigs Pinot Noir i Rheingau, hvor han i snart 3 årtier har lavet imponerende økologisk og low-intervention Pinot Noir. Men Jens også et kendt og velanskrevet navn i den danske vinverden, da han har gennem de sidste 15 år har arbejdet som konsulent med at opkvalificere og opbygge en række danske erhvervsvingårde. Et arbejde der har betydet et kvantespring i dansk vins kvalitet over de sidste 10 år. Han har til eksempel arbejdet tæt med vores dygtige kollegaer på Stokkebye, Ørnberg, Vejrhøj og Saxtrup.
Hideaways Vinavler og Vinmager
Britiske Charlotte Louise Langdon er bedst kendt for sit arbejde indenfor den regenerative landbrugs bevægelse, hvor hun er en ud af kun en håndful personer i Danmark, der har opnået diplom i udført permakultur-design. Charlotte, i daglig tale Lou, har kvalificeret sig til at arbejde som vineri- og vingårdsmanager på Hideaway, gennem en 6-årig mesterlære hos Jens Heinemeyer. Dertil er hun under uddannelse på et af verdens mest velkendte universiteter for viticulture og ønologi – UC Davis i Californien.
Vinene
Vores vision og vinstil er friske og frugtige vine som udtrykker de nordiske druesorter, vingårdens jordbund, og naturen omkring os. Hideaway Vingård er en mindre produktion, hvor vi går op i at bruge rigtig mange arbejdstimer og hjerteblod på at lave unikke og eksklusive vine. Det betyder at vi virkelig kan arbejde os ned i de mindste detaljer, og tage fat med professionel og seriøs hånd om vores marker, druer og hvert enkelte træfad og tank i vineriet.
For os er det vigtig at naturen, klimaet og vores naturlige gærstammer i vingården, samt den levende jord i vingården, får lov til at skinne igennem i vinene.
Vi fokuserer på at lave hvid- og mousserende vin, men I 2022 kom en nyhed til ved navn Sommergås, en delikat rødvin efter Beaujolais metoden – let og med masser af frugt – vores bud på en perfekt afbalanceret frisk nordisk rødvin, den indkapsler smagen af danske sommer.
Hideaways vine bliver serveret på nogle af landets bedste restauranter, heriblandt en del med Michelinstjerne. Vi værdsætter og udvikler løbende vores samarbejde med alle de restauranter og små nichevinhandlere vi leverer vine til. Dertil gør vores fokus på bæredygtighed, at du også finder du vores vine på kortet hos nogle af landets Green Star Michelin restauranter.
Rundvisning på vingården
Er du/I nysgerrige og en kende vidensbegærlige, har vi rundvisninger i hele højsæsonen kl. 15.00.
Vi starter med et glas bobler, ser på nogle af vingårdens mange eksotiske planter og træer, som kendetegner det umulige, mulige at der på Hideaway bl.a. gror adskillige korkege.
Derpå tager vi jer med i vinmark og Figenarboret inden vi runder af i vineriet.
Vi gør os umage med at gøre vinavlen forståelig og giver jer et par AHA-oplevelser undervejs.
Metoder i mark & vineri
Hideaway Vingård fremstiller hovedsageligt hvidvin, men kom i 2022 også med et kvalificeret bud på en ny Nordisk rødvinsstil, lavet efter samme principper som klassisk fransk Beaujolais.
Alle Hvidtfeldt-Gundersen vine er håndlavede ud fra principper om at fremstille vinen så skånsomt som muligt med færrest mulige hjælpestoffer.
Vi spontangærer de fleste vine, men bruger også vingær til at understøtte og skubbe nogle gæringer i den retning vi gerne vi lede den smagsmæssigt.
Vi svovler minimalt når vinen er færdig. Resten er op til naturen dvs. udgangsmaterialet når vi høster.
Dermed er sagt: God vin laves i marken, ved at give druerne optimale vækstvilkår og pasning.
Derfor bruger vi også uhyggeligt megen tid på at passe vores 4800 vinstokke i hele vækstsæsonen fra beskæring i februar/marts til vi høster i oktober/november.
Hideaway Vingårds vine
Hideaway Vingård fremstiller hovedsageligt hvidvin. I 2022 kommer nyhederne, en rødvin i Beaujolais stil – let, frugtig og sommerfrisk – tilpasset madstilen i vingårdens Traktørstedet. Og og en tør hvidvin ” Vingesus” på Souvignier Gris og Solaris
Alle Hvidtfeldt-Gundersen vine er håndlavede ud fra principper om at fremstille vinen så skånsomt som muligt med færrest mulige hjælpestoffer.
Indimellem bruger vi vingær til at sætte gæringen i gang, men oftest sker den via spontangæring. Vi svovler minimalt når vinen er færdig. Resten er op til naturen dvs. udgangsmaterialet når vi høster.
God vin laves i marken, ved at give druerne optimale vækstvilkår og pasning. Derfor bruger vi også uhyggeligt megen tid på at passe vinen i hele vækstsæsonen fra beskæring i februar/marts til vi høster i oktober.
Rundvisning på vingården
Er du/I nysgerrige og en kende vidensbegærlige, har vi rundvisninger i hele højsæsonen kl. 15.00.
Vi starter med et glas bobler, ser på nogle af vingårdens mange eksotiske planter og træer, som kendetegner det umulige, mulige at der på Hideaway bl.a. gror adskillige korkege.
Derpå tager vi jer med i vinmark og Figenarboret inden vi runder af i vineriet.
Vi gør os umage med at gøre vinavlen forståelig og giver jer et par AHA-oplevelser undervejs.